Een leven lang keuzes maken

Keuzes

Op de middelbare school moet je een keuze maken voor een profiel dat je gaat kiezen. Later ga je studeren op het MBO, het HBO of de universiteit. Vervolgens ga je aan het werk. Maar dan kom je erachter dat je er nog niet bent. Je hebt handvatten gekregen, de basis geleerd, maar in de praktijk kan het er toch anders aan toe gaan. In deze blog ga ik in op de keuzes die je maakt om te komen tot je droombaan. En is het tijd om je droombaan te zoeken? Een bedrijf als Novicum kan je hierbij helpen. Bekijk bijvoorbeeld alle vacatures in Utrecht eens.

Niveaukeuze op de basisschool

Op de basisschool wordt nadrukkelijk gekeken aan de hand van CITO-toetsen welk niveau je aankan. Kinderen worden getest op hun kennis. Met de Cito-toetsen stellen leraren vast of kinderen zich ten opzichte van het jaar daarvoor goed ontwikkelt hebben. Daarnaast kijken ze hoe een kind zich ontwikkeld ten opzichte van leeftijdsgenoten. Toch is een toets op deze leeftijd niet alleszeggend. Veel kinderen hebben last van stress als het moment suprême daar is. Het is daarom belangrijk om ook te kijken naar hoe het kind in de lessen meedoet en tijdens de andere toetsen heeft gepresteerd.

Profielkeuze

Na 2 jaar alle vakken te hebben gehad op de middelbare school, moet je een profielkeuze maken. Je kunt kiezen uit verschillende profielen. Op de havo en het vwo zijn dat de volgende profielen: cultuur & maatschappij, economie & maatschappij, natuur & gezondheid en natuur & techniek. Op het VMBO zijn er veel verschillende soorten profielen die je kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor: economie & ondernemen; horeca, bakkerij & recreatie; zorg en welzijn; Groen; dienstverlening & producten; Bouwen, wonen en interieur; Produceren, installeren en energie; Mobiliteit en transport en ook nog media.

Studiekeuze

In de laatste jaren van de middelbare school is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je precies wilt. Sommige jongeren weten het nog niet en kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen. Ze gaan een reis maken of gaan even werken en nadenken wat ze precies willen. Onthoud dat je jong bent en dat je nog een leven lang werken voor je hebt liggen. Geniet van je jeugd zolang het kan. Probeer wel goed na te denken welke beroepen bij je interesses en persoonlijkheid passen.