Op welke manieren kan je leren?

Training digitale vaardigheden

Wist je dat je op verschillende manieren kan leren? Leren hoeft niet altijd alleen maar de tekst lezen, stampen en hopen dat de tekst is blijven hangen te zijn. Je hebt tegenwoordig opties als het volgen van een Training digitale vaardigheden of het volgen van een examencursus. Deze kunnen allemaal bijdragen aan jouw leerproces. Echter hoef je natuurlijk niet altijd hulp van buitenaf te vragen. Wat nou als je zelf op een paar andere manieren probeert te leren?

Hoe vaak overhoren?

Je kan leren door jezelf tussendoor te overhoren. Door tussendoor na bijvoorbeeld een hoofdstuk jezelf te overhoren kan je checken in hoeverre de stof is blijven hangen. Je kan jezelf overhoren door per hoofdstuk over de belangrijkste stukken theorie een paar open vragen op de stellen. Het aantal vragen hangt af van de lengte van het hoofdstuk, maar zorg ervoor dat de belangrijkste begrippen en verbanden terugkomen in de vragen. Op het moment dat jij na het leren van een hoofdstuk alle vragen kan beantwoorden weet je dat de stof is blijven hangen. Deze vragen kan je vervolgens bewaren om tijdens het leerproces een aantal keer te kunnen herhalen. Op deze manier zal de stof blijven terugkomen en zullen je hersenen gedwongen worden om de stof te blijven herinneren. Je kan natuurlijk ook iemand anders je mondeling laten overhoren als je dat fijner vindt.

Herhalen bij zelfstudie

Tijdens het leren is het erg slim om te blijven herhalen. Blijf de stof herhalen zodat je de stof niet na een dagje vergeet. Laat de stof steeds terugkomen. Dit hoeft niet perse op één vaste manier. Je kan elke dag de stof herhalen op een andere manier. De eerste dag kan je jezelf overhoren, de tweede dag kan je een beknopte samenvatting schrijven, de derde dag kan je iemand je laten overhoren, de vierde dag verzin je wat ezelsbruggetjes aan de hand van de stof etc. Het gaat er vooral om dat je met de stof bezig blijft zodat het herhalingsproces door blijft gaan. Door te blijven herhalen stamp je gemakkelijker alle stof in je hoofd.

Mindmap voor de creatieve geest

Een van de bekendste manieren om te leren was een aantal jaren geleden met behulp van een mindmap. Een mindmap is een soort van samenvatting bestaande uit zowel tekst als afbeeldingen verwerkt in een boomstructuur. Het hoofdonderwerp staat in het midden en alle belangrijke begrippen en zaken staan hieromheen. De begrippen die met elkaar in verband staan vind je op dezelfde tak terug binnen het boomstructuur. Dit zorgt ervoor dat er een samenvatting van verbanden en begrippen ontstaat. Zo mogelijk kan je een aantal begrippen of verbanden vervangen met plaatjes en tekeningen om de mindmap visueler te maken. Door de hele mengelmoes van tekstverbanden en afbeeldingen zullen je hersenen het beeld makkelijker opslaan en onthouden. Hierboven op komt ook nog eens het feit dat het proces van een mindmap in elkaar zetten en het analyseren van de verbanden al bijdraagt bij het onbewust leren en onthouden van de stof.

Methodes waarop je jezelf kunt verbeteren met leren

In dit artikel heb je een aantal methodes langs zien komen met alternatieve manieren om stof te kunnen leren. Ten eerste zou je jezelf kunnen overhoren om zo en de tekst te herhalen en te checken of de tekst is blijven hangen. Ten tweede kan je herhalen als methode toepassen. Hoe vaker jij de theorie herhaald hoe groter de kans dat de stof blijft hangen. Een andere optie is het maken van mindmappen waarin je zowel theorie als afbeeldingen verwerkt. Heb jij ooit een van deze manieren toegepast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *