Schematherapeut: een reuze interessant beroep

schematherapie opleiding

In landen als Nederland is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor gedrags- en persoonlijkheidsstoornissen, en dus ook voor technieken om mensen met deze stoornissen te helpen. De schematherapie is hier in het bijzonder op gestoeld. Dit is een zijtak in de wereld van de psychiatrie. Om die reden is het dan ook normaal gesproken alleen voor bestaande psychologen mogelijk om een schematherapie opleiding te doen. Ook mensen die momenteel een opleiding in de psychiatrische wereld volgen kunnen de opleiding tot schematherapie erbij doen. Als schematherapeut verricht je zonder meer erg belangrijk werk. Je helpt namelijk mensen die door stoornissen in hun gedrag en/of persoonlijkheid en mindere levenskwaliteit hebben en daardoor ook andere problemen kunnen krijgen. 

schematherapie opleiding

Welke cliënten help je als schematherapeut?

In principe help je als schematherapeut cliënten die schema’s hebben die je als ongewenst zou kunnen beschouwen. Let wel, met een schema worden bijvoorbeeld opvattingen, houdingen en gevoelens bedoeld die een persoon heeft ten aanzien van zichzelf, maar ook van de wereld om zich heen. De interpretatie van gebeurtenissen speelt een sleutelrol. Hieronder noemen we een aantal relatief bekende schema’s die ongewenst zijn en dus behandeld worden door een schematherapeut:

• Verwaarlozing op emotioneel vlak: dit is gestoeld op de overtuiging bij iemand dat hij of zij nooit voorzien zal kunnen worden in zijn of haar emotionele behoeften. 

• De overtuiging dat andere mensen jou in de steek laten, of zullen laten. Dankzij deze overtuiging kun je al snel heftig reageren bij kleine tegenvallers. Dit heeft te maken met verlatingsangst.

• De verwachting dat andere mensen je altijd zullen pijnigen of (emotioneel) misbruiken. Deze verwachting zorgt ervoor dat je op elk moment extreem waakzaam bent en snel in de tegenaanval schiet, hetgeen door de buitenwereld als ongepast wordt ervaren.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*