Van havo 4 naar mbo niveau 4: zo werkt het

Wanneer je in de bovenbouw van de havo zit, kan je gemakkelijk de overstap maken naar het mbo. Met een bewijs dat je van de derde klas naar de vierde klas bent overgegaan, mag jij je voor elke mbo opleiding inschrijven die je maar wilt. Dit kan een uitkomst zijn voor studenten die niet zeker weten of ze de havo wel kunnen afronden. Maar ook als je al weet welke beroepsopleiding je wilt gaan doen, en deze is op het mbo te volgen, kan je al naar het mbo. 

Elk niveau is mogelijk

Het mbo heeft opleidingen op verschillende niveaus. Met niveau 1 voor de beginners die net van de mavo komen, of helemaal geen middelbare school diploma hebben. Niveau 4 is het hoogste niveau. Hier kun je ook komen door alle mbo niveaus door te gaan. Dit is een goede manier om tijdens het leren ook de praktische kant van je vakken te oefenen. Zo kom je aan het einde van je mbo studie met veel ervaring je diploma ophalen!

Wanneer je van havo naar mbo gaat, kan je elk niveau van mbo opleiding volgen. De enige vereiste om een mbo niveau 4 opleiding in te stromen, is dus dat je de onderbouw van de havo hebt afgerond. Als het dus moeizaam gaat in de bovenbouw, is een stap naar mbo niveau 4 dus goed om te overwegen. En nadat je het mbo diploma op zak hebt, kan je ook gemakkelijk op de hbo instromen! 

Mbo en hbo sluiten op elkaar aan

Tijdens je mbo studie kan je er achter komen dat je nog verder wilt gaan leren in dit veld. Dan is het slim om alvast te kijken naar de aansluitende hbo opleidingen. Voor sommige hbo opleidingen kun je dan al aanvullende vakken volgen en certificaten behalen. Wanneer je dan aan je hbo opleiding begint, zit je helemaal op je plek. Daarnaast is het ook mogelijk om je hbo diploma sneller te halen, doordat je al je mbo diploma op zak hebt. Je kan dus vrijstellingen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *