Verschil BOL en BBL opleiding

opleiding

Bij MBO opleidingen kun je zowel BOL als BBL opleidingen volgen. Echter kan er nog wel eens verwarring ontstaan tussen deze twee opleidingen. Beide opleidingen bevatten namelijk een theorie- en praktijkgedeelte. Om erachter te komen welke leerweg het meest geschikt voor jou is, staan we bij beide opleidingen even stil. 

BOL opleiding

Een BOL opleiding staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Dit houdt in dat de opleiding voornamelijk vanaf school gebeurt, waarbij ook de praktijk vanuit school wordt bijgebracht. Bij een BOL opleiding ga je 5 dagen per week naar school en doe je praktijkervaring op door stage te lopen. Het aantal keer dat je op stage gaat, verschilt per opleiding. Het kan dus zijn dat je bij de ene opleiding voornamelijk bij een ander bedrijf stage loopt en bij de andere opleiding er meer theorie vanuit school wordt gegeven. Bij een BOL opleiding geldt wel een regel dat 20% van de opleiding stage moet zijn, ongeacht welke opleiding je kiest. 

BBL opleiding

Een BBL opleiding staat voor Beroepsbegeleidende leerweg. Als je voor deze leerweg kiest, krijg je een combinatie van werken en leren. Bij deze opleiding ben je juist voornamelijk bij een bedrijf werkzaam, waar je in je toekomstige functie treedt. 60% tot 80% van deze opleiding bestaat uit werken bij een bedrijf. Bij de meeste BBL opleidingen werk je 4 dagen in de week en ga je 1 dag naar school. Ook dit verschilt per opleiding, bekijk dit dus eerst. Bij BBL opleidingen gaat het vaak om functies die ook echt alleen in de praktijk te leren zijn. Een voorbeeld is de opleiding machinist, hierbij kun je alleen met machines leren omgaan door er ook daadwerkelijk mee in aanraking te zijn. Kijk bij Infravak voor de mogelijkheden voor BBL opleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *