Wat moet je als coach kunnen om impact te maken?

executive coaching

Het kan zijn dat je coacht op het sportveld, een vergadering aanstuurt, werknemers op de werkvloer coacht of een familielid of vriend coacht. Hoe zorg je ervoor dat je met jouw coaching het maximale uit de mensen achter de prestatie haalt. In dit artikel worden een aantal tips opgesomd die jij als coach kunt toepassen richting je collega’s, cursisten, vrienden, familieleden of team. Van Ede & Partners zijn gespecialiseerd in executive coaching.

Hoe geef je feedback?

Als coach is het belangrijk dat je opbouwende kritiek kunt leveren. Het is belangrijk dat je feedback kunt geven op een objectieve manier. Je legt dus op een feitelijke en objectieve manier de pijnpunten bloot. Vertel ze daarnaast welke consequenties ze kunnen verwachten als ze weer dezelfde fout begaan en wat er gebeurt als ze een stap in goede richting zetten. Op deze manier motiveer je ze om het beter te gaan doen. Reik ze daarnaast een handvat aan om te kiezen voor de juiste uitwerking van de oplossing.

Zorg dat je duidelijk de broek aan hebt

Mensen zijn geneigd om alleen te luisteren naar mensen die ze ‘sterk’ vinden. Ze luisteren dus niet naar een coach die het zelf ook niet 100% kan of die geen controle heeft over de groep. Zorg dus dat je autoriteit hebt als coach. Je moet zeker van jezelf en je vaardigheden zijn om iemand wat te kunnen leren.

Vraag om feedback voor jezelf

Na een periode van trainingen is het goed om te reflecteren op de cursisten, de behaalde resultaten én jezelf. Het is goed om je leerlingen om feedback te vragen over jouw manier van coachen. Je kunt daar lering uit trekken. In de toekomst zul je misschien je trainingen en coachsessies iets anders aanpakken.

Zorg voor een goede sfeer

In een positieve sfeer durven mensen zich te uiten en durven ze fouten te maken. Fouten maken is vaak onderdeel van het proces. Van fouten kan je leren. Zeker in een cursus zijn dat juist de leermomenten. Wat betreft sport, zit een foutje soms in een klein hoekje. Het belangrijkste is dat mensen niet bang zijn om fouten te maken. Angst is namelijk een slechte raadgever.